Muziektherapie

Inleiding

Creatief met muziek bezig zijn doet wonderen.

Niet alleen bij mensen met problemen, maar ook bij mensen zonder problemen;

Muziek maakt gelukkig!

Door zelf muziek te verzinnen en teksten te schrijven, wordt het zelfvertrouwen positief beïnvloed. Als je leert samenspelen, leer je ook samenwerken.


Muziek als middel

De muzieklessen geef ik in de eerste plaats om de cliënten een goed gevoel te geven over zichzelf. Zij worden uitgenodigd om actief deel te nemen aan de muziekles.

Muziekles is eigenlijk niet het goede woord. De bedoeling van muziek is dat het een creatieve bijdrage oplevert, waar de cliënten zelf verantwoordelijk voor zijn.

Naast een aantal cognitieve zaken die betrekking hebben op de muziek zelf, zijn ook de sociale vaardigheden een belangrijk aspect binnen de muziekles. Zo leer je hoe je om moet gaan met de andere cliënten.
Geeft een cliënt ruimte binnen de groep, of is hij zelf veel aan het woord? Speelt hij vaak op zijn instrument, terwijl hij eigenlijk stil moet zijn?

En cliënten die verlegen en teruggetrokken zijn, worden juist uitgedaagd actief deel te nemen aan de therapie.


Muziek als doel

Naast de therapeutische sociaalgerichte manier van werken, zijn er ook doelstellingen waar aandacht aan wordt besteed.

De doelstellingen komen vooral voort uit het muzikale vermogen van elke cliënt:

– Beter leren spelen op één zelfgekozen instrument.

– Beter leren samenspelen door naar elkaar te luisteren.

– Het kunnen en durven presenteren van jezelf als muzikaal mens.

– Toewerken naar een einddoel in de vorm van bijvoorbeeld een optreden of een cd-presentatie.

Muziek als therapie 

Voor de cliënt is het van veel groter belang, dat hij zich prettig voelt in de ruimte met de ander. Hij moet het gevoel krijgen een belangrijke bijdrage te leveren aan het geheel.

Een ieder krijgt de taak een leidinggevende rol op zich te nemen en daarmee muzikale beslissingen te nemen, dat is bij elke les een andere cliënt.  Door de cliënten een bepaalde rol te geven binnen de muziek, kunnen ze zelf ontdekken welke rol hun het beste ligt.

De een zal graag het leiderschap op zich nemen, de ander is wat teruggetrokken, maar schrijft wel hele mooie teksten. Weer een ander heeft een goed idee over hoe de gitaar moet klinken, of welk ritme er gespeeld moet worden.

Door regelmatig oprecht te complimenteren, probeer ik de bewoners te motiveren plezier te beleven aan het samen muziek maken.

Neem contact op voor meer informatie. Het is mogelijk om mij in te huren als muziektherapeut zowel particulier als wel binnen een zorginstelling.

Neem contact op voor meer informatie

Het is mogelijk om mij in te huren als muziektherapeut zowel particulier als wel binnen een zorginstelling.