Workshop Teambuilding voor Bedrijven


Inhoud:

 

1 Wat is het doel?

2 Voorbereiding
 
3 Hoe gaan we te werk?
 
4 Presentatie eindresultaat

 


De workshop personeel
is voor
max. 40 personen
Duur is 60 minuten

1 Wat is het doel?

We maken een kennismaking met het samenspelen met muziek en zang voor een personeelsuitje.

(samen) Het doel is om de mensen dichter bij elkaar te brengen door middel van muziek. Samenwerken op een andere manier.

(leren) Leren samenspelen en luisteren naar elkaar. Je leert spelen op een instrument, de techniek en het ritme wordt uitgelegd. Je leert samen zingen. Wanneer je in staat bent om het samenspel voorrang te geven ten opzichte van je eigen inbreng is de workshop geslaagd!

(doen) Je creativiteit ontwikkelen aan de hand van gestructureerde opdrachten. Er wordt een liedtekst geschreven aan de hand van een bestaand liedje. Je speelt een ritme binnen de groep.

(sociale verhoudingen) Binnen de muziek is er gelijkheid tussen de personeelsleden, zo kan het gebeuren dat de directeur een shaker krijgt en een nieuwe werknemer onder aan de ladder een bassdrum (meest dominante trommel binnen een ritme). Dus eigenlijk worden de rollen omgedraaid binnen een team, toch is elk aspect even belangrijk en onmisbaar!

2 Voorbereiding (aan de hand van een voorbeeld) 

Er is mij gevraagd een workshop samen te stellen/voor te bereiden voor 40 mensen personeel voor HVO jeugd. Deze mensen werken op verschillende afdelingen binnen het HVO.

Het thema van deze dag is “zorg” en het idee is om met dit thema een liedtekst te schrijven.

Het lied wat ik wil gebruiken is ‘Don’t worry be happy’ van Bobby McFerrin.

Er wordt tijdens de workshop een uitleg gegeven, hoe deze liedtekst herschreven kan worden met de titel “Zorg”. Belangrijk hierbij is om het ritme van de woorden te kennen in de bestaande tekst. Met dat woordritme worden nieuwe woorden verzonnen binnen het thema.

3 Hoe gaan we te werk?

Binnen de groep van 40 mensen, zullen 2 grote groepen gemaakt worden van elk 20 mensen. Een ritmegroep (band) en een zanggroep (koor)

De 20 mensen die gaan zingen, worden in 4 groepen van 5 verdeeld.

Elk groepje van 5 schrijft 1 couplet van 4 zinnen. Het refrein (don’t worry be happy) wordt door het hele koor gezongen en vervolgens zingt de tweede groep het 2de couplet enz. Voor het verzinnen van de tekst staat maximaal 15 a 20 minuten.

Het thema moet over “zorg” gaan binnen het HVO en hoe daarmee wordt omgegaan en tegenaan wordt gekeken.

De andere groep van 20 mensen krijgen een instrument; ik haal een heel drumstel uit elkaar, zodat je een bassdrum hebt, een snare, 2 toms, een floor, een hihat en 2 bekkens. Daarnaast maak ik gebruik van percussie-instrumenten; dat zijn 2 djembé’s, 3 djarbuka’s, 2 shakers, 1 tamboerijn, 1 koebel, 1 woodblock en een vibraslap.

Door middel van simpele ritme-notatie werken we aan een ‘Groove’ binnen het liedje wat gekozen is. We verdelen 1 tel in 4 stukjes.

Er zijn 4 tellen binnen een maat, zo heb je een verdeling van zestien stukjes ritme binnen een maat.

Iedereen komt aan de beurt om een stukje van het ritme te spelen.

Zo kom je samen tot 1 geheel. In de audio 2 muziekvoorbeelden;

1 van het koor, 2 een klein stukje van een workshop, waarin iedereen samenspeelt. Het streven is om binnen 20 minuten tekst en muziek af te hebben. We hebben dan nog ongeveer 10 minuten over voor de uitvoering.

4 Presentatie eindresultaat.

Aan het einde van de workshop doen we een uitvoering van het lied. Deze uitvoering wordt opgenomen. Iedereen krijgt een mp3 van de opname en een zelfgeschreven muziektekst mee naar huis.

Bij de workshop van HVO was publiek aanwezig, dus we hebben tijdens de uitvoering gespeeld
voor publiek incl. applaus!

 


 

 

Uw personeel dichter
bij elkaar brengen

door middel van muziek